Echo, Sociàl

Πadre

IMG_0827 (Copy)Είναι μερικοί παππούδες που κατεβαίνουν στις παραλίες μόνοι τους. Οικογένειες, παρέες δίπλα χαμός, κι αυτοί με το καρεκλάκι τους αράζουν με τις ώρες. Δεν θα ΄χεις δει να διαβάζει κανείς κανένα βιβλίο να περνά η ώρα, απλά θα κάθονται. Ούτε θα κοιτάζουν τους άλλους και πολύ. Έτσι κι αλλιώς, όλες οι φάτσες που συναντάς στον δρόμο κι εσύ, συνηθισμένες μοιάζουν με τον καιρό, τί να κοιτάζει; Τους κοιτάζεις εσύ όμως πού και πού, και ξέρεις πως έχουν στημένο τ’ αφτί, ν’ ακούσουν την παρέα δίπλα που μιλά την μία για ποδόσφαιρο και την άλλη για μια Κατερίνα που πήγε ταξίδι στο Λονδίνο καλοκαιριάτικα.

Παραδίπλα, εκεί ακριβώς που τελειώνει η θάλασσα κι αρχίζουν οι πέτρες, είναι ένα παιδάκι που κάνει ότι μιλάει σε κάποιον. Με στόμφο όμως, όχι καθημερινά. Οι γονείς πιο πέρα σημασία δεν έδιναν. Και ο μικρός φώναζε μόνος του ‘πρέπει να πάρουμε πίσω το μενταγιόν! Αλλιώς, όλα θα τελειώσουν, τ΄ακούς;!’

Όλοι το έκαναν αυτό πιτσιρικάδες: Έφτιαχναν πέντε – έξι πρόσωπα στον νου τους, διάλεγαν για τον εαυτό τους τον καλύτερο ήρωα της ιστορίας και έπαιζαν ένα σενάριο που φαντάζονταν. Πάντα με τίγρεις, πολικές αρκούδες και κάνα-δυο τανκς με στρατιώτες. Κι έναν κακό. Μπορεί και κάνα δράκο που σ’ ακολουθεί πιστά για όσο θα το παίζεις νίντζα ή ράμπο στην παραλία. Ωραία πράγματα· τότε περνούσες καλά. Τώρα περνάς απλά εύκολα.

Κι ο παππούς – τον έβλεπες πιο πάνω, στο καρεκλάκι του ήρεμος – κι αυτός τον πιτσιρικά κοίταζε. Κι εκεί που έχεις αρχίσει να ιδρώνεις απ’ τον Ήλιο, εκεί που λες να πας να βουτήξεις να γλιτώσεις, σκέφτεσαι ότι ο παππούς είναι μάλλον ευτυχισμένος ή τουλάχιστον ευχαριστημένος μ’ όλα αυτά.

Αρχίζεις να κολυμπάς ευθεία προς τα μέσα· κάθε τρεις εναλλάξ απλωτές και κεφάλι έξω για ανάσα μαζί με μια παύση στις – ίσως – βαθιές σκέψεις, μέχρι να ξανανοίξεις τα μάτια προς τον βυθό. Γιατί κοιτάζοντας προς τα ‘κει είναι κάπως πιο σωστό να κάνεις τις – ίσως – βαθιές σκέψεις. Ο παππούς θα έχει καταλήξει, λες: Τα πράγματα δεν είναι καθόλου διαφορετικά απ’ αυτά ακριβώς που βλέπεις ότι είναι, γιατί ούτως ή άλλως μέχρι εκεί μπορούν να είναι, έτσι όπως είναι οι άνθρωποι στην ουσία τους σήμερα. Και εκεί ακριβώς είναι που νιώθεις ότι κουράζεσαι να κολυμπάς και σταματάς να ρίξεις μια ματιά προς τα πίσω, μη τυχόν και πήγες είκοσι-τριάντα χιλιόμετρα κατά λάθος και δε μπορέσεις να γυρίσεις.

Μέχρι να βγεις προς τα έξω, έχει αρχίσει να πέφτει ο ήλιος. Οι οικογένειες ετοιμάζονται να φύγουν γρήγορα προς Αθήνα, λες και τα βράδια βγαίνουν σμέρνες στην ακτή και τρώνε τα παιδιά τους. Δεν ξέρεις και πως την λεν’ την παραλία, αλλά έχει ένα καράβι πιο κάτω, μισοβυθισμένο και έτσι αποφασίστηκε να την λες παραλία ‘το Ναυάγιο’.

Καμιά ώρα αργότερα, θα ‘χεις ξεμείνει εσύ, κάνα δυο παρέες πιο πέρα να μαζεύουν τα σκουπίδια τους θέλοντας να δείχνουν ευσυνείδητοι πολίτες, κι ο παππούς· θα κάνει διατάσεις πάνω απ’ το καρεκλάκι λίγο πριν φύγει κι αυτός μαζί με τους τελευταίους. Οι ήρεμες κινήσεις του σε κάνουν να θες να φύγεις πρώτος. Να του κάνεις και το χατήρι, που ερχόμενος εδώ, είχε σκεφτεί από εγωϊσμό πως θα θέλει να είναι ο τελευταίος που θα φύγει. Και κάπου στη διαδρομή προς το αμάξι, στο πεντηκοστό όγδοο σκαλοπάτι για επάνω, αυτό που βγάζει στον δρόμο όπου έχεις μάλιστα παρκάρει και στραβά, κατανοείς πως στο τέλος όλα φαίνονται  να ΄χουν μια παράξενη αρμονία μέσα στο μπέρδεμά τους.

Advertisements
Standard

6 thoughts on “Πadre

 1. a passer by says:

  ωραιο..τι σκατα συγχρονιστηκαν τα ρολογια μας καλοκαιριατικα?καλο καλοκαιρι αλανι:)

  • Προς το παρόν γυρίζω ακόμα από διακοπές. Κατα τ’ άλλα δε πιέζω τίποτα, οπότε ποιος ξέρει πότε πάλι ε;

 2. Anonymous says:

  Κι όσο να περάσει, ξαναγυρίζει. Και μια ζεστή σκέψη βουίζει, χωρίς να χάνεται, μόνο συνήθως αναπαύεται.

  Ωραία είναι όλα, έστω κι αυτά που λείπουν.

  Χαιρετισμοί στις ωραίες σκέψεις σου.

Σχόλια

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s