Echo, Sociàl

Εντροπία

Έχεις φτάσει στο σημείο να πασχίζεις να κρατήσεις τις εικόνες σου, μη τυχόν και ξεφτύσουν κι αυτές και εγκλωβιστείς στ’ ατελείωτο σήμερα χωρίς μιαν ιστορία, χωρίς κάτι να κοιτάζεις πίσω. Μπροστά και τώρα… δεν φαίνεται να ‘χουν και κάποιο νόημα. Το κάθε “φέτος” ξεκινά κάπου την πρώτη Κυριακή του χειμώνα, τότε που κλείνεις τα καλοκαίρια σε φωτογραφίες παρατημένες στο βάθος ενός συρταριού, δίπλα σ’ απλήρωτους λογαριασμούς, σκόνες και ξεχασμένα φιλτράκια. Το κάθε φέτος, σε σπρώχνει ολοένα και περισσότερο στο να αποδεχθείς την σπειροειδή σου πορεία, τον κύκλο, το τέλμα. To δέκα χρόνια, τίποτα. 

Θ’ αρχίσεις να ξεκινάς για τα ραντεβού σου 1-2 ώρες πιο πριν μόνο και μόνο για να περιμένεις κάπου έξω χωρίς λόγο. Έξω απ’ το σπίτι κι ας είναι και στη Λεωφόρο Καβάλας, κοντά στις πουτάνες και τους λεχρίτες του Μεταξοργείου. Γιατί… πού αλλού να πας και να κάνεις τί; Θ’ αρχίσεις να ψάχνεις με μανία μουσικές να σου πειράξουν λίγο τ’ αφτιά μιας και δε στα πειράζει και κάνας άλλος, θα καθαρίζεις το σπίτι σου, θα οργανώνεις τ’ ανοργάνωτα, θα φεύγεις τα σαββατοκύριακα αν τυχαίνει να ‘χεις μαζεμένο και κάνα φράγκο, να πιεις τσιγάρα κάπου μακριά να φας τις ώρες σου προτού σ’ τις φαν’ οι σκέψεις σου.

– Τι κάνεις εσύ, θα σε ρωτήσουν στο μαγαζί που πας τις Κυριακές να βρεις να παίξεις κάνα σκάκι.

– Ανταπεξέρχομαι…, θ’ απαντήσεις κάνοντας να πιεις τον καφέ σου, μη τυχόν και σε ρωτήσουν τίποτ’ άλλο κι ανοίξει κάνας χείμαρρος.

Στο τέρμα του λιμανιού του Πειραιά, εκεί κοντά στον φάρο, έχει πάντα 3-4 ανθρώπους, οι περισσότεροι – χωρίς παρέα – κάθονται στα σίδερα που δένουν τους κάβους τους τα καράβια που ξέμειναν στη πόλη. Δεν έχει πουθενά διπλή θέση εκεί, όλοι, μαζί, μόνοι. Έχει μόνο ήχους από σκουριασμένα καταστρώματα, μια – δυο φωνές πεινασμένων γλάρων και μαρσαρίσματα μηχανών μερικών Δελτάδων που περνούν ίσα – ίσα για να καπνίσεις το τσιγάρο σου στη ζούλα.

Πιο πέρα, πίσω από δυο παρατημένες καρότσες φορτηγών, στα σκοτάδια κοντά στον φάρο, είναι παρκαρισμένο ένα ταξί. Μέσα πηδιούνται. Που και που, περνά κι ένα φιατάκι με δυο κοπέλες, η μία μαθαίνει στην άλλη να οδηγεί. Πέρα – δώθε με πρώτη, με τ’ αμάξι να μουγκρίζει για βοήθεια. Όταν απομακρύνεται κι αυτό κι ο ήχος της κουρασμένης μηχανής του, ακούς τα βογκητά απ’ το ταξί να συγχρονίζονται με τις αναρτήσεις του. Ο κόσμος προχωρά σκέφτεσαι, κάπου στην τέταρτη – πέμπτη τζούρα. Λίγο πριν το σβήσεις, υπολογίζεις ποια εκδρομή μπορεί να σε κάνει λίγο να ξεχαστείς. Έγιναν κι οι εκδρομές φάρμακα, φευγιό για το φευγιό. Ας είναι καλά που σου βγάζουν τις δυο επόμενες βδομάδες μες τα σκατά της πόλης, στις συζητήσεις για κώλους, για Μέρκελ, για έρωτες κι αστεία.

Μετρώντας καράβια, θα δεις πως φεύγουν πάντα περισσότερα απ’ όσα μπαίνουν στο λιμάνι. Όσο επιτρέπει η απόσταση, παρατηρείς τις φάτσες εκείνων που σαλπάρουν Φθινοπωριάτικα. Αυτούς που κάθονται στα καταστρώματα και κοιτάζουν τον Πειραιά να χάνεται, ή κι εσένα τον ίδιο καθισμένο στον φάρο με μια μπύρα στο χέρι. Να σε καταπίνει κι εσένα ο Πειραιάς πίσω τους, χωμένο στα τσιμέντα, στα σπασμένα πεζοδρόμια, τ’ ακριβοπληρωμένα ήθη και τα ξεχασμένα χρέη. Κρεμάνε τα χέρια στα κάγκελα και κοιτάζουν το νερό που σκίζει η πλώρη, λες κι εκεί σχηματίζονται όλοι οι λόγοι που τους έκαναν να φύγουν. Σκέφτεσαι τους φίλους σου, ένας στη Πολωνία, άλλος στην Ολλανδία, άλλος στον ΟΑΕΔ. Έρχετ’ αύριο κι η Χρύσα για δυο μέρες προτού φύγει κι αυτή για έξω. Άλλη μια χαιρετούρα, άλλες τόσες ευχές να δώσεις. Κανείς δε φεύγει για δουλειά πάντως, όλοι γιατί βαριούνται φεύγουν. Για να βρουν ένα μέρος να ξαναβαρεθούν απ’ την αρχή. Για ένα Σαββατοκύριακο που θα κρατήσει 2-3 χρόνια, ώσπου να βρεθούν στο λιμάνι του Νέλντβεϊκ, ή σε κάποιο προάστιο του Λοτζ ή της Ουτρέχτης.

Την άλλη μέρα, πέφτει το μάτι σου σ’ αυτό. Όλη η ουσία των ημερών σου, των χρόνων που πέρασαν, των δέκα χρόνων τίποτα, σε πλήρη ταύτιση μ’ έναν άγνωστο.

– Καλά ρε, κατάθλιψη έχεις;

– Γιατί, όλοι δεν έχουμε;

Advertisements
Standard

Σχόλια

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s